Action Sci-Fi

Looper

8

Kansas år 2044. Joe (Joseph Gordon-Levitt) arbetar för en maffiaorganisation som looper. En looper är en yrkesmördare som tar död på folk som skickas tillbaka från framtiden, närmare bestämt år 2074 då tidsresor möjliggjorts. Tidsresorna gör det praktiskt för maffian i framtiden att få undan lik i hemlighet. På en särskild plats med en säck över huvudet och plast på marken dyker offren upp varpå loopern direkt blåser iväg en salva med hagelbössa. När bossarna i sin tur vill bli av med en looper skickar de den äldre versionen av loopern så att den yngre dödar sig själv. ”Closing the loop” som det kallas. Det är vad som händer Joe när den gamla Joe (Bruce Willis) plötsligt dyker upp.

Den framtida världen i ”Looper” känns lite som den i ”Blade Runner”. Hightech möter lowtech med en dystopisk stämning, och där vissa människor är mer upplysta än andra. Inte så olikt dagens samhälle med andra ord egentligen. I ”Looper” har dock en del människor muterats och fått telekinetiska krafter. Detta grepp har jag emellertid en del invändningar mot och uppfattar det mer som ett effektsökeri för att kunna göra mer, i mina ögon, menlös action i några fåtal scener. Det hade handlingen gott kunnat vara utan, det är en så pass intressant story ändå.

Utmärkta insatser av skådespelarna, inte minst av Emily Blunt som jag måste nämna också, och helt klart en kvalitativ scifi-rulle. Det är bra så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.