Drama TV-serie

Mad Men

9

”Mad Men” är en riktigt snygg serie. Alla i serien är oklanderligt klädda i kostym och klänning och faktum är att en Mad Men-trend i klädmodet har kunnats skönjats. Serien handlar om en reklambyrå i början på 60-talet, och yta är allt eller åtminstone nästan allt som betyder något. Moralen bland framförallt de manliga karaktärerna är något dubbel. Männen super och röker ständigt och förväntar sig att sekreterarna skall ligga med dem, medan deras hustrur förstås måste vara helgon.

Ett väldigt intressant tidsdokument är det i alla fall om könsskillnaderna som existerade vid denna tid. En del har hänt på det området som tur är. Förutom detta finns ett flertal andra fenomen som ligger och bubblar i bakgrunden. Homofobin och rasismen är också utbredd i det amerikanska samhället, och något som ingen direkt vill tala om.

Reklamvärlden är en cynisk värld, både då som nu, och framförallt reklambyråns ägare framstår som ytterst känslokalla. Huvudrollen Don Draper är lite mer nyanserad, men överlag är han också en skithög, i synnerhet om man betänker hans beteende mot sin fru. Men det är intressant att se hur de jobbar och om hur reklamvärlden vid denna tid tacklar sina uppdrag.

En annan huvudroll är Peggy Olsen som är sekreteraren som försöker ta för sig och stiga i rang på kontoret. För att lyckas behöver hon anamma samma stil som männen, och den trevliga tjejen tar också en hel del märkliga beslut på vägen.

Kontorschefen Joan är förövrigt löjligt vacker, och när hon dessutom i princip alltid har svar på tal på ett mycket smart sätt kan man inte låta bli att fascineras av henne.

På det hela taget en mycket välproducerad och sevärd serie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.