Drama

Maria Larssons eviga ögonblick

8

En film av Jan Troell är mer eller mindre en garant för att fotot skall vara av yppersta klass. Och när nu temat eller åtminstone handlingen kretsar kring fotografi är Troell på hemmaplan. Att skildra det gamla Sverige är något han gjort förut också, inte minst med ”Utvandrarna” baserad på Vilhelm Mobergs litterära mästerverk.

Maria Larsson spelas av sin namne Maria Heiskanen. Inte så känd i Sverige, men har figurerat flitigt i finska produktioner och också i den sevärda TV-serien ”Tusenbröder” enligt IMDb. Någon som är något mer känd är Mikael Persbrandt som spelar Marias man Sigfrid. Det gör han med bravur då han inte har några direkta svårigheter med att gå in i rollen som dryg suput.

I filmen är fotografi den röda tråden, men på vägen behandlas även ett flertal aspekter på Sverige i början av 1900-talet. Fattigdom, alkoholism, fackföreningar, strejker (och i dess följd sprängningen av Amalthea i Malmös hamn). Det är ingen dans på rosor, men även om svårigheterna är många förtröstar människorna om inte alltid i Gud så i alla fall i livets små glädjeämnen.

Filmen är tyvärr inte lika gripande som jag hade förväntat mig. Det är dock en snygg film och väldigt sevärd, inte minst för det vackra samspelet och den spirande kärlekshistorien mellan Maria och Sebastian, fotobutikens innehavare.

”Maria Larssons eviga ögonblick” var Sveriges bidrag till Oscarsgalan, men blev aldrig nominerad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.