Drama

Maskernas kung

7

”Maskernas kung” är ett varmt drama om en äldre man och hans kamp för att få en son (eller sonson snarare, mannen är ju gammal numera och får helt enkelt hoppa över en generation) för att överföra hans berömda och unika illusionistkonster. Filmen påvisar ganska tydligt den konflikt som råder i Kina mellan könen, där en son betyder lycka och välgång och en dotter tragedi och olycka.

Filmen utspelar sig antagligen någon gång på 30/40-talet i en större stad, det skymtar en bil vid några tillfällen, men annars är det som det ofta är i asiatiska filmer; ett slags air av tidlöshet. Inte helt sällan beror på detta säkerligen på det ofta förekommande sagotemat. ”Maskernas kung” är väl inte att betrakta som en saga utan är relativt realistisk. Inga flygande samurajer med andra ord.

Det är tyvärr något sunkigt foto överlag vilket man inte är van vid när asiaterna är i gång. Däremot är vissa bildrutor av hög klass. Skådespeleriet av den gamla mannen och den lilla flickan (som är väldigt svår att värja sig emot) är dock en fröjd för sinnet.

En något förvirrad start och ett något abrupt slut tillsammans med svajigt foto gör dock att ”Maskernas kung” inte riktigt når de höjder som den egentligen kanske är värd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.