Drama

Medan åren går

8

Mike Leigh är en av diskbänksrealismens stora mästare och det är han som regisserat ”Medan åren går”. Det brukar innebära superbt skådespeleri och en ganska så lågmäld historia, och det är också fallet här.

Filmen är indelad i fyra kapitel under ett år; Vår, Sommar, Höst och Vinter, där vi framförallt får följa det mysiga lite äldre paret Gerri och Tom och den inte lika lyckade väninnan Mary. Gerri och Tom har en fin kolonilott och brukar ta hem egenodlade grönsaker och ofta laga mat och bjuda hem vänner och bekanta. Däribland vackra men sorgliga Mary. Mary är inte helt nöjd med tillvaron. Livet har rusat förbi, hon är frånskild utan barn, och hon känner sig ensam. Att pimpla vin har blivit hennes stora fritidssysselsättning.

Mary är generande nog attraherad av Gerris och Toms son Joe (sisådär 20-25 år yngre), medan hon nekar den smått alkoholiserade och storväxte barndomskompisen Ken kärlek. Däremot kanske Toms bror Ronnie får chansen till slut?

Det hela är stillsamt gestaltat och ytterst välspelat. Kan tycka att det är lite synd att filmen har ett relativt stort fokus på att porträttera Mary så tragisk som möjligt, men det är å andra sidan rätt realistiskt också. Utmärkt film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.