Musik

Mike Oldfield: Tubular bells II & III

8

Den gamle husguden Mike Oldfield spinner vidare på sin succé med Tubular Bells. Denna DVD innehåller både uppföljaren 2 och 3 live. Något fattig utgåva, inget extramaterial och konserterna ligger på en dubbelsidig DVD (den enda i samlingen tror jag bestämt).

Tubular Bells II är en konsert från Edinburgh Castle 1992. En och annan gitarr passerar, och man får även se Mikes lite skrämmande plektrumnaglar. Men oj, vad bra det låter. Det här är verkligen ett magnum opus. Mäktiga solon, och stämningsfulla crescendon avlöser varandra.

I ”Tattoo” dyker härliga säckpipor upp som säkerligen ger extra poäng bland den skotska publiken.Westernbanjon i ”Moonshine” kan man kanske vara utan dock, men lillen gick igång på den i alla fall. Det avslutande fyrverkeriet över slottet är också mäktigt. Måste varit en fantastisk kväll och upplevelse för dem som var där.

Tubular Bells III är en konsert från London 1998. Här märker man av en klart hårdare ljudbild med bland annat technoinfluenser jämfört med Tubular Bells II. Stundtals häftigt men jag föredrar nog det mer analoga ljudet. Lite intressant att se Richard Branson, Oldfields gamle chef på Virgin, i publiken. De bråkade rätt mycket i början av 90-talet och när Mike lämnade Virgin skrev han just Tubular Bells II det första han gjorde och fick återigen en bästsäljare på listorna.

På det hela taget en härlig musikupplevelse och ett måste för alla som gillar Mike Oldfield.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.