Drama

Million Dollar Baby

8

”Million Dollar Baby” är ytterligare en i raden av filmer som fått storslam i Oscars. Fyra Oscars (Film, Regi, Kvinnlig huvudroll, Manlig biroll) bådar ju onekligen gott. Och visst är det en bra film det rör sig om.

En boxningsfilm tänker ni er kanske. Ja, sceneriet i denna film tilldrar sig runt boxningsringen helt klart. Men det är ju knappast boxning det handlar om. Att förverkliga sina drömmar, att inte ge upp, att hålla hoppet vid liv (och kanske modet att även släcka det) är genomgående ämnen i ”Million Dollar Baby”.

Skådespeleriet är smått brilliant. Hilary Swank går verkligen in i sina roller på ett mycket förtjänstfullt sätt. Men jag tycker att regissören (den vanligtvist högst kompetente Clint Eastwood som också spelar tränaren) gör en blunder när de elaka figurerna i filmen porträtteras så klichéartat. Swanks hillbillie-familj behöver inte vara världens mest illvilliga samling människor, den östtyska boxaren behöver inte framstå som ett veritabelt blodtörstigt monster. Detta i mitt tycke överdrivna skådespel är inte skådespelarnas fel utan regissörens (eller manusförfattarna snarare kanske). Det är ju trovärdigheten i filmen som får sig en törn när det blir så, vilket tyvärr drar ner betyget lite.

Inte desto mindre är ”Million Dollar Baby” en mycket bra film som jag inte drar mig det minsta för att rekommendera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.