Komedi

Min onkel

4

Nu är mitt tålamod med mr Hulot snart slut. Tyvärr får jag säga eftersom han är en mycket sympatisk karaktär. I ”Min onkel” går det dock alldeles för långsamt och handlingen är minst sagt knaper. Skall sanningen fram måste jag erkänna att jag såg denna film vid en okristlig tid och var vid tillfället bra trött vilket inte gagnar denna typ av film det minsta.

Tati är dock mästerlig när det gäller filmdesign. Vissa scener är rena rama reklamfilmerna med ett ytterst sparsmakat, vackert formgivet bildspråk.

Det är uppenbart så att Tati gillar att lägga in ett visst mått av samhällskritik i sina filmer. Eller samhällskritik kanske inte är riktigt rätt ord men han satiriserar åtminstone över olika fenomen. Han gör sig lite lustig i sitt porträtt på den hypermoderna, minimalistiska familjen där yta är allt som betyder något och skickar en känga åt fabrikörer.

Det finns som sagt flera scener som framförallt visuellt lyfter denna film (de synkroniserade trafikscenerna är rätt läckra exempelvis), och jag bör nog se om den när jag är lite piggare för att upptäcka fler kvaliteter och bottnar (som jag ändå misstänker finns där).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.