Skräck Thriller

Mist

6

Regissören Frank Darabant och Stephen King har gjort några ytterst lyckade filmatiseringar tillsammans tidigare. Vad sägs om Den gröna milen och Nyckeln till frihet exempelvis? Och visst är den gamla tanten med i rätt många Stephen King-produktioner också? En och annan skräckis vill jag minnas iaf.

När det gäller ”The Mist” hade jag faktiskt lite förväntningar på den då jag hört en del gott om den. Hyfsat betyg på IMDb och några fyror i svensk press har filmen fått också.

Och den är ganska bra. Faktiskt. Jag giller den lätt avskalade tonaliteten i början, där konstnären David Drayton och hans granne för ett ganska avmätt bråk men som finner att det är nog bäst att åtminstone försöka samarbeta när nu vädrets makter är emot en. Att det bara är vädret som spelar ett spratt är inte helt sant heller.

Det är faktiskt som så att tankarna går till H.P. Lovecraft och Chtulhu, en liten föraning jag hade direkt minsann eftersom konstnären har en ganska ockult konststil. Även om just det inte direkt har något med handlingen att göra är likväl det som dyker upp i dimman minst sagt övernaturligt.

Religion får ganska stort utrymme i filmen, där regissören inte direkt är på de kristnas sida. Människorna i filmen delas nämligen i två läger, de tokiga ”kristna” och resten som utgörs av hjältarna. Leder säkert till en massa debatt i USA, medan vi i Sverige inte bryr sig så mycket om sådant utan mest avfärdar diskussionen med en klackspark. Det är ju bara en film…

Slutet är något chockerande måste jag säga, men jag är inte så säker på om jag tycker det är bra eller dåligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.