Thriller

Män som hatar kvinnor

6

Det är inte många som har missat dundersuccéen som Stieg Larsson fått med sin Millenium-trilogi. Med en sån försäljning var det bara en tidsfråga innan det skulle bli film också. Själv sträckläste jag böckerna någon sommar och visst har de något speciellt. Men bara för att miljoner läser något behöver man ju inte hetsa upp sig alltför mycket bara på grund av det. Se bara på Da Vinci-koden exempelvis som förvisso är en sidbläddrare men är tämligen kass både som bok och film.

Men ”Män som hatar kvinnor” är en någorlunda acceptabel filmatisering av den första boken.

Det är en fin ensemble med exempelvis Sven-Bertil Taube, Lena Endre, Michael Nyqvist, Noomi Rapace och Marika Lagercrantz. Att Peter Haber dyker upp som Martin, dock inte med Beck som efternamn, får man väl leva med.

Det är en relativt lång film med sina 2,5 timmar men det flyter på bra. Handlingen följer boken hyfsat väl och det är ganska spännande trots att man läst det redan.

Våldtäktscenerna är brutala och hemska precis som de är i bokform. Fast på filmduken blev de faktiskt värre. Peter Andersson som den vidrige förmyndaren gör sin äckliga roll bra otäck.

Dock är det mycket märkligt att de släpper genom ett par riktigt hjärndöda repliker. Vid ett tillfälle i slutet av utredningen utbrister exempelvis Mikael Blomqvist ”Anita? Harriets syster?”. Näää, Anita i ”Anita och Televinken” såklart. Så onödigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.