Thriller

München

8

Steven Spielberg har med ”München” återigen tagit sig an en historisk händelse, tidigare har han ju gjort halvdokumentära filmer såsom Saving Private Ryan, ”Schindler’s list” och Catch Me If You Can. Den här gången handlar det om terroristattacken under olympiska spelen i München 1972. Det var det jag trodde i alla fall, men i själva verket kretsar sig filmen mest kring efterspelet till detta attentat.

Efter det att den palestinska terroristgruppen Svarta September dödat ett antal israeliska idrottsmän lyckas några i gruppen fly, och det är jakten på dessa förövare som ”München” handlar om. Israel är inte helt nöjda med situationen och sätter samman en taskforce med uppdrag att pricka av en dödslista med de palestinska terroristerna.

Dessa terroristjägare måste jag ändå säga känns märkligt nybörjarmässiga (åtminstone gestaltningen i filmen) för att ge sig ut för att döda folk. Det är naturligtvis en fördel att vara okänd för sina mål, men nog borde det inte varit så svårt för motståndarna att ”bli av med” dessa förföljare? Nåväl, under resans gång dukar också några under, på båda sidor.

”München” har många kvaliteter i dess produktion. Scener, skådespel och musik håller hög klass. Har ändå lite svårt att se vad Spelberg vill säga med filmen trots att det ganska är uppenbart att ”öga för öga”-taktiken med rätta ogillas. Filmen känns stundtals väldigt mycket som en vanlig agentfilm (även om den är ganska bra), och de bakomliggande politiska åsikterna går lite förlorade. Kan bero på att Spielberg egentligen inte tar ställning i varken terroristfrågan eller Palestina-konflikten utan försöker förhålla sig någorlunda neutral till båda sidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.