Sci-Fi

Moon

7

Filmmakarna bakom ”Moon” har med ganska små medel lyckats skapa en scifi-film av den bättre sorten. Regissören är faktiskt David Bowies son förövrigt, Duncan Jones, som här debuterar mycket förtjänstfullt.

Det finns egentligen bara en skådespelare med i filmen. Sam Rockwell spelar astronaut Sam som är stationerad på månen för att där hålla koll på helium-utvinning. Till hans hjälp finns en dator som heter GERTY vars ljuva stämma Kevin Spacey står bakom. Referensen till 2001 och HAL är oundviklig. Men kunde de inte gjort GERTY lite snyggare? Nu ser datorn ut som en gammal sliten Xerox-maskin från 80-talet.

Sam närmar sig slutet på sitt treårskontrakt och ser framemot avlösning och att återvända till Jorden. Det går dock inte riktigt som han hade trott. Väckarklockan spelar den gamla 80-talshiten ”The One and Only”, vilket definitivt inte är en slump. Avslöjar inget mer.

”Moon” är relativt realistiskt och den som förväntar sig actionbaserad scifi är fel ute. Här är det mest fokus på känslan av ensamhet i rymden och ja, det där andra som jag inte tänker berätta.

Tyckte även att bakgrundsmusiken var alldeles förträfflig, och tankarna gick till Nine Inch Nails. Det visade sig vara fel, men det är en annan favorit, Clint Mansell, som gjort musiken (han har bland annat gjort det helt magnifika soundtracket till Requiem for a Dream).

Ser också på IMDb att Duncan Jones har en scifi-film till på gång med release 2011. Skall bli spännande att följa upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.