Barn & familj

Nausicaä – Från Vindarnas dal

8

I min strävan att se precis allt som Hayao Miyazaki gjort (för han är så jäkla bra helt enkelt) var det så dags för ”Nausicaä – Från Vindarnas dal”.

Sin vana trogen att hämta influenser från Europa gör Miyazaki det återigen, namnet Nausicaä är nämligen från Homeros Illiaden och precis som där är Nausicaä en prinsessa.

Miyazakis Nausicaä kan tala med djur och är den som visar sig vara mest handlingskraftig när dalen de bor i hotas av dels kringgränsande krigiska nationer men också av den giftiga skogen som sprider sig över hela Jorden. Gigantiska insekter är också i farten, men är det verkligen dem som är elaka?

Det är ett episkt äventyr, fullt av både skratt och allvar precis som Miyazaki brukar lyckas med. Men filmen fungerar inte riktigt som barnfilm, handlingen är relativt komplicerad, det är en del våld och så är den ganska lång dessutom. Men för barn som är 36 år fungerar den fint.

Tydligen klippte Disney sönder den första internationella versionen av ”Nausicaä – Från Vindarnas dal”, vilket gjorde att Miyazaki mycket upprört skickade ett samurajsvärd till Disney med en lapp med budskapet ”No cuts”. Lysande om det är sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.