Thriller

Niagara

7

”Niagara” är en thriller från 1953 med Marilyn Monroe. Filmen har klara drag av film noir, stämningen är påtagligt dystert och intrigen som växer fram går från en oskuldsfull semesteridyll till ett psykologiskt kriminaldrama med Marilyn som femme fatale. ”Niagara” känns på många sätt som en arketyp för thrillers.

Ett lyckligt par, Polly och Ray, besöker Niagarafallen för några dagars rekreation. I den stugby de skall bo bor ett annat par, Rose (Monroe) och George. Det står klart ganska tidigt att George inte riktigt är vid sina sinnens fulla bruk, men Rose gör inte situationen direkt bättre. I själva verket smider hon svekfulla ränker som innefattar mord på sin egen man.

Lite annorlunda att se Monroe spela en sådan obehaglig karaktär, när hon vanligtvis porträtterar godhjärtade och glada personer i trallvänliga komedimusikaler. Men jag såg hennes film Don´t Bother to Knock nyligen och där tar hon också an en inte helt okomplicerad karaktär. Hon har en bredd, Marilyn, som man kanske inte först inser.

”Niagara” håller definitivt fortfarande även om specialeffekterna med exempelvis den uppenbara modellbåten i slutet förstås är skrattretande med dagens standard. Men handlingen är tät, och det är en bra film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.