Drama

Niceville

8

Södern i USA på 1960-talet. De vita överklassmänniskorna ser det som en självklarhet, ja, närmast en rättighet, att ha svarta hembiträder som under slavliknande förhållanden skall hålla hushållen i toppskick och de vita nöjda.

Vi får framförallt följa Aibileen (Viola Davis) som är hushållerska hos en riktigt apatisk räpa till kvinna som inte känns särskilt lämpad att vara mor heller. Det är Aibileens scener med dottern som känns starkast i filmen.

Annars är det Hilly Holbrook (Bryce Dallas Howard) som spelar den äckligaste och mest rasistiska av de vita societetskvinnorna (men med en underbar mamma som spelas av Sissy Spacek). Det värsta är väl att även om man tycker det man får se i denna film är jävligt är verkligheten så mycket värre. Här handlar det mest om hur segregerade de svarta är, särskilt mycket fysiskt våld mot dem belyses inte här.

De svartas situation är som bekant en het politisk och social fråga vid denna tid, och i ”Niceville” börjar journalisten Skeeter (Emma Stone) samla ihop berättelser från de svarta hembiträdena, den ena värre än den andra. Men det finns mycket glädje och humor bland kvinnorna också. Särskilt härlig att se är Minny som också Octavia Spencer sopade hem en Oscar för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.