Drama

Nightwatching

6

”Nightwatching” visar sig vara ett rejält kammarspel. Den något visuellt inriktade regissören Peter Greenaway har skapat en kostymfilm belägen i Amsterdam på 1600-talet. Filmens huvudfigur är ingen mindre än konstnären Rembrandt van Rijn, här spelad av Martin Freeman (The Office och kommande ”Bilbo”).

Varje scen tycks vara en tavla, men framförallt är det Rembrandts kanske kändaste tavla, Nattvakten eller som den egentligen heter Kapten Frans Banning Cocqs skyttekompani, som är central för denna historia. Rembrandt har kommit en mordgåta på spåret och målar in ledtrådar i sin tavla.

I övrigt får man följa en del händelser i Rembrandts liv med sin första fru Saskia och efter hennes död det dekadenta liv som följer. Människorna vid den här tiden verkade inte direkt ha några sexuella betänkligheter, till och med barnbordeller frekventerades flitigt av de högburna borgarna.

Nåväl, jag finner filmen rätt så krävande, i alla fall för krävande för mitt relativa trötta tillstånd jag tyvärr befann mig i när jag såg den. Filmen engagerar inte tillräckligt även om den är snygg och säkert väldigt intellektuellt underbyggd. Intresset att lära mig mer om Rembrandt väcks dock och det är alltid något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.