Sci-Fi

Närkontakt Av Tredje Graden

7

Lika bra att säga det med en gång. Jag har svårt för Richard Dreyfuss. Vet inte riktigt varför heller, något med hans uppsyn bara kanske. Nåväl, med det sagt så kan jag också erkänna att han funkar ganska bra i ”Närkontakt av tredje graden”. En lite lagom tafatt människa som helt plötsligt blir mer eller mindre sinnessjuk när aliens bestämmer sig för att hälsa på. Men det är som tur är snälla utomjordingar som mest vill visa upp sig.

Tyvärr är detta en film som känns en aning daterad numera. Jämför man med exempelvis tio år äldre 2001 är skillnaden markant, den tycker jag inte har åldrats ett dugg tack vare Kubricks fantastiska foto. Men det är väl synd att säga att Spielberg har misslyckats helt här, ”Närkontakt av tredje graden” får ändå räknas som något av en milstolpe bland scifi-filmer. Det kanske bara är 70-talskläderna som framstår lite för plyschiga, manchesteriga och bruna. Samtidigt måste greppet med att ta en ganska lågmäld scifi-berättelse och föra in den i en vanlig människas vardag hyllas, det måste inte alltid handla om intergalaktiska, episka äventyr med gigantiska rymdskepp bestyckade till vansinne (viket iofs inte är så dumt det heller).

Den klassiska musiksnutten i filmen måste förresten ligga i topp av filmvärldens mest kända, helt klart i klass med banjon i Den sista färden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.