Komedi

O brother where art thou

8

När bröderna Coen är i farten är förväntningarna alltid höga. Jag kommer ihåg att folk tyckte att ”O brother where art thou” var extra speciell, inte minst för att den refererar till det klassiska verket om Odysseus. En sådan manöver kan säkert få en del att tveka om filmens storhet, i synnerhet om man inte är bekant med Coens tidigare verk. Att handlingen är förlagd i 30-talets dammiga amerikanska söder är också lite uppseendeväckande. Rent tekniskt är det dock en skimrande vackert färgsatt film.

Bröderna Coen lyckas inte bara referera till Odysséen utan sin vana trogen är det fullt av hänvisningar till deras tidigare filmer. Holly Hunter som i ”O brother where art thou” är fertil som tusan med 7 döttrar kan exempelvis inte få barn i Arizona Junior och John Goodman spelar elak säljartyp även i ”Barton Fink”. Det är också fullt av skådespelare som Coens brukar använda, John Turturro exempelvis som här spelar fantastiskt bra (liksom samtliga inblandade). George Clooneys karaktär som har lika smort munläder som Pomada-frisyren är ständigt underhållande och dumjönsen spelad av Tim Blake Nelson är bra kul, han med.

I filmen är det ganska enkelt att identifiera några referenser till Odysséen; cyklopen, sirenerna och namnen som används exempelvis men det finns betydligt fler. Är inte helt uppdaterad med verket själv men det döljs mycket symbolik i nästan alla scener skulle jag tro.

Musiken är ett kapitel för sig och ingen kan låta bli att sjunga med när Soggy Bottom Boys drar igång ”Man of constant sorrow”. Mycket möjligt att soundtracket dragit in mer pengar än filmen kan jag tänka mig.

Och sanna mina ord om de inte knäpper kor på äkta Blinkande lyktor-vis också. Ja, den här filmen innehåller det mesta.

Lite tråkigt att det inte finns något extramaterial dock (inte på min utgåva i alla fall).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.