Drama Komedi

Oh, vilket bröllop

7

Robert Altman, vars livsverk bland annat består av de i mitt tycke mycket bra filmerna ”Short Cuts” och Gosford Park, är en regissör som låter dialogen föra fram handlingen (som ofta egentligen är av sekundär betydelse). I ”Oh, vilket bröllop” får vi träffa på en mängd udda människor som förs samman en helg då ett ungt par skall gifta sig. Brudparets släkter är verkligen en samling original. Det finns gangsters, svagsinta, kåta, dumma, homosexuella, döda(!), fulla, nyktra, religiösa, hippies och en hel rad andra karaktärer.

Mia Farrow som en ung nymfoman-Lolita går inte annat än att le åt. Att matriarken dör tidigt och att detta försöker hemlighållas ger också upphov till underhållande scener. Patetiska raggningsförsök, grodor och dyngrak brudgum är andra element. Det är en tämligen svart komedi, och sådana brukar jag uppskatta. ”Oh, vilket bröllop” är inte alls oäven på något sätt.

Altmans idé till denna film började mest som ett skämt tydligen. ”Det är alltid något som går fel på ett bröllop” var tesen och det kanske ligger något i det. Självklart är just detta koncentrat av händelser inget som man kan förvänta sig på ett bröllop i verkligheten, men några knäppa släktingar kan man nog allt relatera till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.