Barn & familj

Om du lyssnar noga – Whisper of the Heart

7

Filmen ”Whisper of the Heart” är producerad i den fantastiska Ghibli-studion, och då vet man att det är upplagt för animerat i absoluta världsklass. Ej mästaren Hiayao Miyazaki som regisserat dock utan hans tilltänkta kronprins Yoshifumi Kondô. Han skulle ta över efter Hiayao Miyazaki som chefsregissör i Ghibli-studion, men dog tyvärr några år efter att ”Om du lyssnar noga” var klar. Det blev därmed den enda filmen Kondô regisserade. Men Miyazaki finns emellertid med i denna produktion också som manusförfattare.

Detta är inte så mycket av en övernaturlig saga egentligen som många andra Miyazaki-historier utan en ganska vardaglig berättelse om Shizuku, en ung flicka som försöker nå sitt mål med att bli författare. Skolarbetet blir lidande, men hon kämpar på. Hon träffar också Seiji, en pojke som gett sig den på att bli fiolmakare. Att göra vad man kan för att nå sina drömmars mål får väl anses vara temat på filmen. Inte så mycket magi som brukligt alltså, men Shizukus berättelse som hon skriver i filmen får dock liv ibland med fantasifulla och färgglada scener. På det hela taget är ”Whisper of the Heart” en mycket vacker kärlekshistoria.

John Denvers gamla slagdänga ”Take Me Home, Country Roads” har också en viss del i plotten.

Den uppmärksamme Miyazaki-fantasten noterar några referenser till andra filmer, exempelvis Porco Rosso i klockans urtavla samt Totoro i bokhyllan på biblioteket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.