Drama Thriller

Once Upon a Time in America

7

Det är Sergio Leone, spaghettiwesternmästaren, med filmer som The Good, the Bad and the Ugly och For a Few Dollars More, som tagit sig an detta gangsterepos som ”Once upon a time in America” är. I rollerna hittar vi bland annat Robert de Niro och James Woods men också en ung Jennifer Connely.

Filmen är av den hoppande typen, från nutid till dåtid och tillbaka några gånger men det är inte speciellt svårt att hänga med. Man har tid på sig att fatta om inte annat för filmen är nästan 4 timmar lång. Det gjordes tydligen en ganska obegriplig version på runt 2 timmar för den amerikanska publiken men den floppade rejält.

Det hela tar sin början när ett gäng killar startar sin kriminella verksamhet med att råna alkisar på gatan. De upptäcker också vad en gräddbakelse kan göra för sexlivet. Sen rullar det på med större rån och så småningom har de skaffat sig en lönnkrog (det var ju under spritförbudstiden) som bas.

Det är framförallt scenerna som utspelas i barndomen som det är riktigt mästarklass på. Det är inte dåligt sen men berättelsen tappar kraft ju längre filmen går tyvärr.

Det är förövrigt Ennio Morricone som gör originalmusiken, lika förtjänstfullt som vanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.