Western

Once upon a time in the West

8

“Once upon a time in the west” är onekligen en riktig klassiker och torde finnas med i toppen bland de bästa westernfilmerna någonsin (i själva verket liggger filmen så högt som plats 20 på IMDb i nuläget). Med ett filmteam bestående av bland andra mästerregissören Sergio Leone i egen hög person samt hans radarkompositör Ennio Morricone kan inte mycket gå fel. Skräckmästaren Dario Agento fladdrar lite otippat förbi som manusförfattare också. Uppsättningen är näst intill komplett. Clint Eastwood saknas dock i denna produktion, men filmen är bra nog ändå.

Filmen är således en spaghettiwestern av rang, och det märks inte minst i fotot. Inledningen är lysande där långsamt panorerade närbilder på droppande vatten från taket och en irriterande fluga får vansinnet att börja sprida sig.

Sedan dyker den mystiske främlingen som spelar munspel upp och filmen kan börja. Skådespelarensemblen är mycket gedigen med Charles Bronson som hämnaren Harmonica, Henry Fonda i rollen som riktigt elak bov, Jason Robards i rollen som snällare bov och med ögongodiset Claudia Cardinale som femme fatale.

Som kuriosa kan också nämnas att alla örfilar i filmen i sanning är högljudda. Blir nästan lite komiskt vilket inte gör filmen speciellt mycket gott egentligen.

Snyggt utvikbart konvolut på tvådisc-versionen också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.