Drama

Once

9

Tänk att en bra låt och en trasig dammsugare ibland är vad som krävs för att sätta igång ett äventyr. ”Once” är en omtumlande kärlekshistoria i det lilla. Ett mycket genuint foto, skådespelare som egentligen inte är skådespelare utan musiker, och ett härligt avskalat möte mellan två människor på väg mot något annat.

Det är något av en musikal då låtarna som spelas väver ihop de båda namnlösas saga. De som är allergiska mot musikaler behöver dock inte oroa sig allt för mycket tack vare den höga kvaliteten på låtarna. Soundtracket vann förövrigt en Oscar.

Kolla bland annat in Falling slowly och When Your Mind´s Made Up på YouTube. Alla borde göra det. Alla måste göra det.

Det här är verkligen en hyllning till musiken och kärleken och det är underbart att se. Den mustigt härliga tjeckiska immigrantfamiljen som trots fattigdom öppnar upp sitt hem för alla med öppna armar. Bankiren som bryter upp i ett gitarrsolo och med glädje beviljar parets begäran om banklån för att spela in sin skiva. Leendet på ljudteknikern i studion när han inser att den udda musikkonstellationen har något riktigt stort på gång. Fantastiskt.

”Once” är en mycket vemodig men ack så vacker film som varmt rekommenderas.

Läs om ytterligare irländska filmer på Onyanserat.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.