Krig

På västfronten intet nytt

6

Det här är en film om de fasor som Första världskriget i allmänhet och det meningslösa skyttegravskriget i synnerhet innebar. Vi får följa en liten grupp kompisar från skoltiden till det att de mycket stolta och frivilliga rycker in i den tyska armén. Omgående stationering i skyttegravarna mot den franska gränsen förstör dock ganska snart den romantiska illusionen om soldatlivet.

Jag har varken läst den hyllade boken av Erich Maria Remarque eller sett originalfilmen från 1930, men det bör åtgärdas så snart som möjligt. Som tidsdokument skrivet mellan de båda världskrigen är det ytterst intressant med en bok med uppenbart antikrigsbudskap och Erich Marias egna upplevelser under kriget. Remarque är namnet till trots nämligen född i Tyskland och deltog i Första världskriget på tyskarnas sida. Han ändrade dock sitt namn från Erich Paul Remark och flydde landet, då nazisterna inte direkt uppskattade hans bok och berättelser.

Filmversionen från 1979 känns väldigt mycket som en TV-produktion med ganska ytliga karaktärer. Det är relativt okända skådespelare med några undantag i exempelvis den rutinerade soldaten Katczinsky (Ernest Borgnine) som tar pojkarna under sina vingar och den lille fege korpalen Himmelstoss (Ian Holm). Några av scenerna är riktigt bra, men det är lite trist att alla pratar engelska.

2012 kommer tydligen ytterligare en filmatisering, denna gång med Harry Potter-Daniel Radcliffe i huvudrollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.