Western

Pale Rider

6

1985 kom faktiskt två stora westernfilmer; stjärnspäckade Silverado och Clint Eastwoods ”Pale Rider”.

”Pale Rider” bjuder på en klassisk westernhistoria där en fejd uppstått mellan en elak stormogul och ett gäng stackars guldgrävare. Som så ofta när det gäller Eastwood spelar han den fåordige främlingen som dyker upp, hjälper till och sen sticker. Det som möjligtvis är lite udda är att han denna gång är pastor (när han inte är revolverman vill säga).

Clintan spiller verkligen ingen tid i guldgrävarnas by. Både mamman och dottern kärar ner sig såklart i den snygge pastorn.

Bland bovarna hittar vi bland annat den väldige Richard Kiel (Jaws, ni vet). Han sänkte tydligen en häst under inspelningen så han fick en större, starkare häst. Hans karaktär Club som är hejduk till en ung Christopher Penn byter dock sida lite då och då.

Den onde sheriffen som dyker upp och hans sex vicesheriffer i beiga trenchcoats (bland dem känner jag igen gipskatten från De omutbara) ser coola ut men rår förstås inte på de goda makterna.

”Pale Rider” är en klart godkänd western även om den inte överraskar ett jota. Kan heller inte förstå varför de inte gjorde om scenen när Clintan skall släcka en tändsticka. Han missar ju den, för bövelsen, och den andra stackars skådisen får lite försynt föra tändstickan ur bild. Obegripligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.