Drama Thriller

Paradise Now

7

”Paradise Now” är en palestinsk film, nominerad till Oscar för bästa utländska film 2006. Den handlar om barndomsvännerna Khaled och Said om hankar sig fram i vardagen, ett slött jobb på en bilverkstad varvas med att röka vattenpipa, dricka te och slappa. Tillvaron är oproblematisk, men utan egentligt innehåll.

När killarna hastigt blir utvalda för ett självmordsattentat i Tel Aviv blir dock livet betydelsefullt. Att dö som martyr är något som i motståndsrörelsens kretsar är det absolut finaste som finns, så vännerna blir förstås både stolta och hedrade. Men är Khaled och Said verkligen mogna uppgiften?

Filmen saknar våld, men har en obehagligt hotande stämning. Det är skrämmande att se hur beslut, förberedelser och utförande hanteras så naturligt medan jag, och säkert många med mig, är förbryllad över hur det egentligen kan fungera så här. Vi västerlänningar är inte direkta vana att hantera konflikter på detta sätt, och även om religion har väldigt lite med det att göra egentligen så är lönen ändå Paradiset (eller tanken om Paradiset i alla fall eftersom det som bekant inte existerar).

Just Sverige får faktiskt också en känga i ett plötsligt replikskifte där andemeningen är att vi är för demokratiska och inte gärna tar ställning.

”Paradise Now” är välspelad och naturlig vilket också är det som gör filmen extra kuslig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.