Drama Thriller

Parfymen

8

”Parfymen” är en smått bisarr saga om Jean-Baptiste Grenouille, en parfymlärling, som av alla dofter därute i världen naturligtvis har doften av en död kvinna som favoritdoft. Detta gör tyvärr att många unga kvinnor råkar ut för en för tidig död, allt för att Jean-Baptiste skall kunna framställa den perfekta parfymen.

Det finns inga direkta fel i denna smått makabra sagoberättelse utan den tilltalar mig för dess okonventionella handling. Regissören Tom Tykwer (vars Spring Lola och Prinsessan och krigaren är några favoriter) har skapat tillsammans med sitt filmteam en mycket vacker och stämningsfull film. Dustin Hoffman och Alan Rickman tillför mustiga karaktärer till det hela och John Hurts berättarröst är mysig. Kostymerna är oklanderliga.

Allt är egentligen ganska perfekt förutom slutet där händelserna tar lite väl märkliga proportioner. Men som helhet är det ”Parfymen” en intressant upplevelse. Novellen som filmen baseras på tyckte förövrigt Stanley Kubrick var ofilmbar. Där hade han i alla fall fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.