Drama

Pianisten

7

Om man vill känna sig någorlunda normal kan man kolla på den här filmen för filmens ”main character” är bland det mest vrickade man kan tänka sig. Personen ifråga, en sanslöst aktad pianoprofessor, har en minst sagt sjuk uppfattning om kärlek, eller om det egentligen bara handlar om sex, jag vet inte. Man förväntar sig i alla fall inte det man får se, så mycket kan jag säga.

Pianolärariannan hinner bland annat med att gå på en porrfilmsvisning där hon sniffar på tidigare besökares kladdiga toalettpapper, hon inleder en sexuell, brutal sadistisk relation med en elev, har en lättare form av smått incestuöst hatkärleksförhållande till modern och till råga på allt så har hon en förkärlek till att skära sig på diverse ställen på kroppen.

Filmen är baserad på nobelprisvinnaren Elfriede Jelinek, ni vet den där tokiga tanten som vägrade att komma till Stockholm för några år sen för att hon var rädd för folk. Och om juryn går på ”sjukast vinner” så är österrikiskan ett givet val.

Filmen då? Ja, den är konsnärligt en liten pärla som så många andra franska produktioner. Välgjort och med bra skådespel. Man bjuds också på en hel del fina musikstycken också förstås, framförallt av Schubert. Men som sagt, inget att titta på om man inte är upplagd för en dos kraftig abnormalitet.

Såg att regissören även gjort ”Benny´s video”, en konstfilm och därmed konstig film jag såg när jag jobbade på Kulturhuset i Kungsbacka. Den filmen handlar om en kille som enbart ser på våldsfilm och blir så inspirerad så att han skaffar sig en slaktpistol för att döda en gris. Det, ni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.