Barn & familj

Ponyo på klippan vid havet

7

Dags för ytterligare ett äventyr signerat mästaren Hayao Miyazaki. Den här gången rör det sig om en nyproducerad film, många av Miyazakis animerade filmer som släppts på senare tid härrör ju sig så tidigt som från 80-talet annars.

Stilen känns igen. Det är ytterst färgglatt och det finns en värme i alla scener. Möjligen riktar den sig främst mot en yngre generation, men vuxna kan enkelt hitta kvaliteter också.

Berättelsen handlar om den lilla fiskflickan som gärna vill bli människa. Sin vana trogen hämtar Miyazaki mycket av sin inspiration från Europa, referensen till H.C. Andersens saga ”Den lille sjöjungfrun” är uppenbar. När vi ändå är inne på referenser så måste jag medge att jag tänker på Willy Wonka när jag ser fiskflickans pappa. Lagom galen och relativt svår att omedelbart definiera som god eller ond.

Annars är de gamla tanterna rätt sköna, och det hela urartar ju nästan till en tecknad version av ”Cocoon”, den där amerikanska 80-talsfilmen med pensionärer som blir unga och virila igen när de badar.

Trevlig och vacker upplevelse som vanligt, men den där sista magin som exempelvis Min granne Totoro har saknas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.