Drama Komedi

Populärmusik från Vittula

6

Mikael Niemis lätt självbiografiska bok om sin uppväxt kommer jag ihåg som en rätt trevlig läsupplevelse som gav upphov till ett och annat skratt.

Matti växer upp i utkanten av Pajala och tillsammans med sin vän Niila jagar de sin dröm om att bli rockstjärnor. Vi får följa deras fram- och motgångar från det att de är 7-8 år till de är tonårningar. Det är aga, fylla, de första trevande mötena av sexuell karaktär och som sagt den musikaliska ambitionen. Medan Niila kör all in på rockstjärnedrömmen har Matti också sitt skrivande att tänka på.

Filmversionen brottas med ett antal problem, inte minst blir det lite småsunkigt när specialeffekter skall användas. Men riktigt bra blir det i det bästa partiet när de nyblivna släktingarna på bröllopet drar rövarhistorier om deras egna förträfflighet som startas med munhuggande, men som raskt går över till armbrytning för att sedan relativt broderligt avslutas med en ordentlig bastu.

Lennart Jähkel borde ha en given plats i en sån här norrländsk historia och det har han också även om det inte är i någon större roll. Björn Kjellman dyker lite otippat upp som skånsk musiklärartok också. Hyfsat skådespel från de flesta, även om det märks att det är en lågbudgetfilm. Men Niemis berättelse är angenäm och charmig, och därför blir det hela sevärt. Boken är dock bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.