Barn & familj

Porco Rosso

7

Hayao Miyazaki tar oss med på ytterligare ett hisnande äventyr. I ”Porco Rosso” får vi följa den flygande grisen som innan han blev gris var ett stolt flygaress i det italienska flygvapnet. Det var en förbannelse som förvandlade honom till gris men det bekommer honom inte särskilt mycket faktiskt.

Miyazaki använder ofta Europa (eller en tolkning av Europa snarare) som plats för sina handlingar och hans animerade karaktärer har ofta västerländska drag. På detta vis lyckas han skapa en mycket angenäm stil, ett slags europeiskt manga-format som verkligen går hem i alla läger. För hans filmer är sådana som både barn och vuxna kan ta till sig, och hans succé i västvärlden vittnar om att hans filmstil fungerar för alla.

Även om det är råbarkade pirater som tar en skolklass som gisslan lyckas Miyazaki förvandla det till komik. Det blir dock aldrig sockersött, och det kan man tacka Miyazakis fingertoppskänsla för. Stämningen är alltid sådan att man inte riktigt vet vad som skall hända härnäst. Sen vet ju alla att det bakom fasaden av en råbarkad pirat finns en liten, liten pojke som bara vill ha en kram.

Några härliga citat som ”En gris som inte flyger är bara en gris” och ”Hellre gris än fascist” får man också uppleva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.