Drama Komedi

Potiche

6

Potiche betyder ungefär troféfru på franska, och den hustrun gestaltas här av Catherine Deneuve. Hon spelar den hunsade frun Suzanne till industripampen och skitstöveln Robert (Fabrice Luchini). Robert är helt öppet otrogen mot Suzanne som om det vore det mest naturliga i hela världen. Strippklubben han brukar besöka är dock stängd på torsdagar, då kan det finnas lite utrymme för familjetid om han inte åker hem till sin sekreterare istället.

När arbetarna på fabriken börjar strejka blir Robert så upprörd över deras som han ser det svek mot överheten att han blir sängliggande. Suzanne tar då över som chef, och självklart styr hon upp det hela mycket bra. Men när Robert kommer tillbaka blir det komplicerat igen. Inte många franska filmer verkar kunna undgå att ha med Gérard Depardieu, och här lufsar han runt som stadens borgmästare som också dras in i handlingen.

”Potiche” är en hyfsat välspelad film med en ibland intressant dialog. Filmen kanske kan ses som ett lättsamt inlägg i feministdebatten, kvinnor kan minst lika bra typ, men jag betraktar det nog mest som en underhållande bagatell. Inte så olikt temat i Kvinnorna på sjätte våningen där faktiskt Fabrice Luchini också spelar den något manschauvinistiske herren som till slut kommer på bättre tankar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.