Drama

Precious

9

Det här är en berättelse om Precious, en inte allt för lycklig 16-årig flicka. Och hon har inte direkt mycket att vara glad över. Mammans pojkvän våldtar henne varpå hon dessutom får två barn med honom. Mamman intresserar sig inte för något förutom att sitta hemma och röka och se på TV hela dagarna. Och utsätta sin dotter för verbal och fysisk misshandel förstås.

Inte konstigt att någon i en sådan uppväxtmiljö får en massa problem, men Precious kämpar på i skolan trots att hon är analfabet och allmänt utanför. Hon hamnar i en specialskola med andra utsatta flickor, och hon börjar för första gången i sitt liv få ett sammanhang, en gemenskap. Trots alla motgångar lyckas Precious någonstans hitta en framtidstro.

Även om huvudrollsinnehvaren Gabourey Sidibe spelar sin karaktär väldigt bra är det Mo’Nique som mamman som tar priset (bokstavligt talat eftersom hon också fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll). Mo’Nique gör ett vansinnigt bra och smärtsamt porträtt av en tämligen förstörd spillra till människa.

En av filmens stora överraskningar annars är Mariah Carey. Den vanligtvis vedervärdiga divan spelar här med bravur måste jag säga en grå socialtant. Det var säkert jättejobbigt för henne att se så oglamourös ut. En annan musikartist som dyker upp är Lenny Kravitz i rollen som utomordentligt snäll sjuksköterska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.