Thriller

Public Enemies

7

Michael Mann, som har en hel del intressanta filmer bakom sig med Heat som den lysande stjärnan, har med ”Public Enemies” gjort ett nedslag i ett stycke amerikansk gangsterhistoria.

Vi får följa John Dillinger (spelad av Johnny Depp) på en hel del äventyr när han gäckade polisen under 1920/30-talet. Bankrån var hans specialitet och han hade ett visst gentlemannarykte kring sig.

Parallellt med historien om Dillinger får vi bekanta oss med polisen Melvin Purvis (spelad av Christian Bale) som handplockas till en ny byrå in the making, nämligen FBI. Vid denna tid med mycket maffiaaktiviteter startar J. Edgar Hoover upp byrån som får till uppgift att utreda brott av allvarligare art och nationell betydelse.

Men Dillinger framställs humoristisk och cool och även om det till viss del gör filmen våldsglorifierande hamnar sympatierna hos brottslingarna. Bale är också ganska nedtonad i sin roll så Depp styr och ställer det mesta.

Filmen är lite för lång för sitt eget bästa, och en del händelser saknar energi, men det är en mycket snyggt producerad gangsterberättelse överlag. Sevärd men inget man direkt lägger på minnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.