Drama Musikal

Quadrophenia

5

”Quadrophenia” är en ungdomsfilm av klassiskt snitt egentligen. I denna berättelse är det musiken som är vattendelaren vilket gäng man skulle tillhöra, mods eller rockare.

Jimmy är mods. Enligt honom är han och hans kompisar fullständigt överlägsna rockarna. De klär sig snyggare, lyssnar på bättre musik och är allmänt coolare. Självklart tycker rockarna precis likadant, men eftersom filmen är ur modsens synvinkel framställs rockarna lite mer som grottmongon än vad modsen gör. Fast självklart är de ganska lika egentligen. Musikintresserad, MC-buren (även om modsen föredrog skoter) ungdom som håller på med bus, slagsmål och lite knarkande. Inget nytt under solen och kunde lika gärna handla om synthare vs hårdrockare (även om synthare förstås aldrig knarkar).

I en av rollerna ser vi Sting som får porträttera Ace Face, en slags legend bland modsarna.

Modsbandet The Who har varit med och producerat om jag fattat det rätt, vilket förklarar filmens perspektiv om inte annat. Men det är ingen direkt glorifiering av modsen utan ett gestaltande av hur det kunde vara att växa upp i en tämligen miserabel miljö i 60-talets England.

Filmen känns ganska daterad nu och har väl inte åldrats helt med värdighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.