Drama

Quo Vadis

4

”Quo Vadis” är en mastodontfilm från 1951. Romarna leds av kejsar Nero som mest vill skalda enfaldiga sånger om sin egen storhet, medan folket börjar få upp ögonen för kristendomen alltmer. Konflikter mellan kristna och kejsartrogna grupperingar är oundvikliga och Rom upplever ett sällan skådat kaos. Inte minst när Nero för att uppnå en högre nivå av sin konst bränner ner staden.

Peter Ustinov är bra som en, som det bör, tämligen tokig Nero, men det är Leo Genn som spelar Neros konstnärlige rådgivare Petronius som är filmens stora behållning. Petronius var en satiriker av rang och kanske just på grund av att han hade talets gåva lyckades han hålla sig vid liv vid Neros hov lite längre än väntat.

Men det hela känns ganska daterat och filmen engagerar inte direkt. Kärlekshistorien mellan huvudkaraktärerna som upptar stora delar av filmen finner jag helt ointressant dessutom. Det bjuds också på en hel del floskler och pompösa repliker, men det är sådant man får räkna med i produktioner från denna tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.