Komedi

Rabbi Jacob

5

Finns det några roliga filmer från 1970-talet kan man undra? Känns som att detta decennium är rätt eftersatt på det området till förmån för stela katastrofrullar och hårdkokta agentfilmer med mycket skägg i. Är självklart medveten om alla höjdarfilmer från 70-talet, Gökboet, Gudfadern, ”Star Wars”, Alien, ”A Clockwork Orange” osv, men särskilt roliga filmer är det inte. Komik existerar dock, vi kan tacka Monty Python och Mel Brooks för bland annat ”Life of Brian” och ”Det våras för Sheriffen”.

”Rabbi Jacob” från 1973 utlovas på omslaget att vara en veritabel skrattfest, och på IMDb står det att komedin är känd som den med flest skämt per minut. En förutsättning för att man ens skall dra på smilbanden är att man måste gilla rätt tarvlig slapstick skall sägas, och filmen känns inte helt fräsch om man säger så. Ibland är den väldigt politiskt inkorrekt, närmast rasistisk, men jag uppfattar detta som ett försök från filmmakarna att skapa ett närmast antirasistiskt budskap då de flesta falanger får sig en skopa ovett.

Huvudskådisen Louis de Funès får sägas vara Frankrikes svar på Peter Sellers, och filmen känns lite som Åh, vilket party fast sämre.

Småkul är det ändå, men filmen uppfattades nog betydligt roligare av sin samtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.