Drama

Rainman

8

”Rain Man” är onekligen en liten pärla bland 80-talets ganska ojämna filmproduktioner. I huvudrollerna har vi Dustin Hoffman som är lysande som den lite autistiske brodern och Tom Cruise är lagom dryg som den ytliga brodern. Regissör Barry Levinsson känner man igen från Good Morning, Vietnam och också en annan av Dustin Hoffmans mer intressanta filmer ”Wag the dog”.

Filmen har till viss del en dokumentär sida. Den är inspirerad av en verklig idiot savant (som autistiker med märkliga superförmågor kallas) vid namn Kim Peek. Såg en film om honom en gång och han hade till viss lyckats lära sig vissa sociala sammanhang. I ”Rain Man” kan man skönja en viss sådan utveckling hos Dustins karaktär när han i slutet lyckas skämta.

Dustin rodde i alla fall hem en Oscar för bästa huvudroll (faktiskt med Max von Südow i ”Pelle Erövraren” som motståndare), och det är han väl förtjänt. Filmens stora förtjänst baseras helt på skådespelet och samspelet mellan Hoffman och Cruise, allt annat är ganska blekt om man skall skärskåda det.

Det finns några raderade scener som extramaterial men inget att hetsa upp sig över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.