Barn & familj

Rango

9

Detta är historien om den lilla kameleonten Rango, en ödla som hamnar på villovägar efter att ha ramlat ur sin ägares bil mitt ute i öknen. Det är riktigt torrt, till och med kaktusarna dör av törst. En stackars ödla, van vid storstadsliv har knappast en chans att överleva.

Men Rango är inte en vanlig ödla. I själva verket är han en helt tokig ödla, full av överraskningar och filosofiska betraktelser. Han kommer till staden Dirt som tyvärr snart är ett minne blott om inte vattnet kommer tillbaka. Det är något som inte riktigt är som det ska, och Rango, som efter att ha dragit några rövarhistorier numera är sheriff i staden, börjar nysta i mysteriet.

Handlingen som sådan är måhända inte en särskilt originell historia, men tro mig när jag säger att ”Rango” inte liknar något annat. Gore Verbinski har tillsammans med sina filmmakare på den inte helt oävna studion Industrial Light and Magic (George Lucas häckar där) skapat en fest för både ögon och öron. Alla djur, för det är djur som är rollfigurer i denna film, är fenomenalt genomtänkta och bland det snyggaste jag sett animerat. Och Johnny Depp gör verkligen ett fantastisk röstarbete som Rango.

Som om inte det skulle vara nog har filmen även ett filosofiskt djup, det är en slags metafilm stundtals. De fyra skaldande mexi-ugglorna som driver historien framåt med sina musikaliska insatser är ett exempel på detta och också anden från väst, som kan vara Gud eller Clint Eastwood, vem vet. Det finns även gott om filmreferenser, bland annat Fear and Loathing in Las Vegas och ”Star Wars”.

Snyggt, coolt och definitivt sevärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.