Drama

Revolutionary Road

8

”Revolutionary Road” har hyllats och Aftonbladet kallar filmen för helt perfekt. Alldeles så bra är den inte, men den innehåller en hel del kvalitativa ingredienser och är också en mycket bra film. Framförallt är det en gestaltning av den inre smärta som paret filmen handlar om får erfara.

Baserad på en hyfsat samtida novell får vi följa Frank och April i 50-talets USA och deras våndor de upplever när det vi kallar livet skall formas. Är det rätt att flytta till villa med barnen eller skall de istället dra till Paris? Hur viktigt är jobbet egentligen när man inte får se sina barn eller göra det man verkligen vill? Skall man följa sina drömmar eller kväsa de i ett trist och helt inrutat förortsliv?

Lite ledande frågor nu kanske, men det hela är riktigt bra gestaltat och framförallt Kate Winslet som April är ruggigt bra. Kate och Leoanardo DiCaprio möts igen efter deras kärlekshistoria på Titanic och de verkar trivas ihop (i verkligheten, inte just karaktärerna i denna film).

Från Titanic återser vi också Kathy Bates som här har en psykiskt sjuk son som förvisso på många sätt är den mest kloka av dem alla. En ärlig och rak uppfattning är han aldrig sen att leverera i alla fall.

”Revolutionary Road” har ett antal riktigt smärtsamma scener och kampen mot samhällets normer och måsten och uppfattningar om hur livet borde vara genomsyrar det hela. Det går att dra paralleller till American Beauty (Sam Mendes har regisserat båda filmerna), då känslan av att höra hemma någon annanstans är ytterst påtaglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.