Krig

Örnnästet

7

”Örnnästet” är en av de filmerna som jag såg flest gånger under 80-talet. VHS-bandet var totalt sönderspelat till slut. Popcorn och apelsinsaft var det som gällde, sen var det bara att sätta sig ner för att ge sig ut i de tyska alperna.

”Örnnästet” är och kommer alltid att vara en välproducerad film med en casting som är strålande. Clint Eastwood är stenhård som den amerikanske tuffingen, Richard Burton spelar ledaren klokt och handlingskraftigt, damerna är vackra och nazisterna ser elaka ut. Och förrädaren ser verkligen ut som en… ja, förrädare.

Slutet kommer jag ihåg fascinerade mig ganska mycket när jag var liten. Förstod inte riktigt varför han gjorde som han gjorde där i flygplanet.

Men innan vi kommer fram till den scenen har man fått vara med om en hel drös med actionpackade händelser med coola handgranater och sprängladdningar, fallskärmshopp, spionage, fästningen ”Schloss Adler” (som förvisso låg i Österrike i verkligheten och egentligen heter Schloss Hohenwerfen), nervkittlande knivscener och ett litet mått av romantik.”Örnnästet” är mer av en äventyrsfilm än en krigsfilm, en drömfilm för en liten (och en stor) kille helt enkelt.

Det klassiska radioanropet ”Broadsword calling Danny Boy.” väcker fortfarande spänningen till liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.