Action Äventyr

Robin Hood

7

”Det är Robin Hood jag vill ha!”

Den klassiska prins John-repliken från den tecknade julaftonsversionen är ganska passande för jag har absolut inga som helst problem med medeltida äventyr med män i trikåer. Den här gången är det Ridley Scott som regisserar och tillsammans med duktige manusförfattaren Brian Helgeland skapas förstås ett mycket kompetent team.

Sagan känns igen men ändå inte. Det är intressant att prins John porträtteras lite närmare och faktiskt något mer nyanserat än tidigare Robin Hodd-produktioner jag har sett. För att ge honom lite beröm så var det under hans regim som den första versionen av Magna Carta kom till stånd, vilket inskränkte kungens makt och gav vanligt folk ett visst rättsstöd. Men bilden av John krackelerar till slut även här och hans rätta (?) jag visar sig återigen.

Hedersuppdraget som Robin har ännu en gång gått till en icke-engelsman. Det är Russell Crowe, den gamle australiensaren, som får axla rollen som de fattigas försvarare. Han gör en gedigen insats och passar bra i denna typ av episka äventyr. Som Marion får vi se Crowes landsmaninna Cate Blanchett och det är sällan något annat än helt förtjusande. Max von Sydow dyker minsann också upp som Robins styvpappa. Typ.

Även om det inte är världens bästa film på något sätt går det inte att säga annat än att det är ett fartfyllt, välproducerat äventyr som dessutom ger några nya infallsvinklar på den klassiska sagan. DVD-utgåvan är tydligen 16 minuter längre än bioversionen så det blir väl att titta på den också någon gång.

För övrigt jobbar Ridley Scott på två prequels till ”Alien” just nu. Kan ju bli hur bra som helst…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.