Action Drama

Romper Stomper

4

”Romper Stomper” är en film som känns rätt sunkig och B nu nästan 20 år efter dess premiär. Såg filmen ungefär när den kom och ville mest kolla vad jag tycker om den numera. Jag kom ihåg den som en rätt menlös och våldsam nynazisthistoria, och den uppfattningen bekräftades även denna gång.

Russell Crowe spelar nynazisten Hando som basar över ett gäng skinheads. Det är uppenbart att det handlar om desillusionerade ungdomar som inte riktigt kommit rätt här i livet, ideologin är inte det viktiga utan känslan av att åtminstone ha någon form av kamratskap är betydligt viktigare. De asiatiska antagonisterna i Melbourne bestämmer sig dock för att ge rejält med motstånd vilket sätter nazisternas sammanhållning på prov.

Filmens stora problem är att det mest är en uppvisning i diverse slagsmål, mer eller mindre helt utan reflektion. Så med tanke på att detta är en film som förväntas ha en rätt ungdomlig publik finns risk att den enbart ses som våldsförhärligande. Att efteråt diskutera filmen exempelvis i skolan skulle sannolikt ge ett mervärde.

Det är tydligt att det är en lågbudgetfilm, men jag tycker man kan ställa högre krav på regin och hur handlingen är disponerad. Crowe agerar dock proffsigt trots att hans filmkarriär bara var i sin linda när denna film gjordes 1992. Men han slog inte genom ordentligt förrän fem år senare i L.A. Konfidentiellt som jag ser det.

Killen som spelar Handos högra hand Davey begick förövrigt självmord innan filmen hade premiär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.