Thriller

Rosens namn

8

”Rosens namn” tillsammans med Örnnästet var det VHS-band som gick mest varmt hemma i soffan på 80-talet. Anledningen är ganska enkel. Umberto Ecos filmatiserade roman innehåller en hel del intressanta saker som fängslar. Bara munkar är rätt så spännande i sig men när de dessutom pryglar sig själva, mördas och letar råttor på kyrkogården blir det smått fantastiskt. Lägg till alla fina klostermiljöer, svulstiga uttryck på latin och en rätt så okej deckarhostoria i grund och botten blir det bra. För att inte tala om när inkvisitionen dyker upp. Bara namnet Bernardo Gui ger fortfarande rysningar.

Det finns också med en ekivok sexscen som inte bara fascinerade den då blott femtonårige Christian Slater.

Slaters karaktär Adso är den som berättar historien om vad som hände i hans ungdom som novis till William av Baskerville (Sean Connery). William håller logikens fana högt, måhända lite väl intellektuellt stolt ibland, men han är i alla fall smart nog att inte falla offer för alltför religiösa övertygelser. Det visar sig vara användbart bland de många munkar som godtyckligt köper att det är Djävulen själv som är mördaren på klostret.

Biblioteket och dess försvarare är ena riktiga surmuppar till munkar. Att skratta är en styggelse och att en sådan klok karl som Aristoteles i en bok någonsin skulle uppmuntra till komik är otänkbart. En intressant konflikt som egentligen hela intrigen handlar om.

Det är en skön stämning i ”Rosens namn” och det måste premieras med ett högt betyg. Munkarna gestaltas alla av mycket karismatiska skådepelare med Ron Perlman i spetsen som puckelryggen Salvatore. Hans insats är fullständigt magnifik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.