Drama Thriller

Sabotage

7

”Sabotage” känns spontant som en av Hitchcocks bättre tidiga filmer. Han har i sina tidiga alster visat prov på en kvalitet som inte är helt vanlig vid denna tidsera (30-talet) men hans filmer har haft lite märkliga handlingar och skådespeleriet har varit lite upp och ner.

Här är det en hyfsad handling och också en handling som med enkelhet kan relateras även till dagens samhälle, temat för filmen är terrorism. Mycket känns dock med dagens mått mätt ganska oskyldigt (men var på er vakt, det är ingen solskenshistoria). Det handlar i alla fall om en terroristorganisation som vill sabotera och målet är London. Nedan följer den inledande och inte alltför skräckinjagande replikskiftet när det hittas sand i elverket.

Man in power plant: Sand.
2nd Man in power plant: Sabotage.
3rd Man in power plant: Wrecking.
4th Man in power plant: Deliberate.
2nd Man in power plant: What’s at the back of it?
3rd Man in power plant: Who did it?

Nästan lite “Batman”-vibbar med sådan dialog.

Men frånsett detta har Hitchcock hittat en bra nivå och hans blick för foto och skicklighet i klippning och scenövergångar märks tydligt. Sen kan han fortfarande inte låta bli att smyga in lite skum humor då och då också men det är charmigt.

Den kvinnliga huvudrollen spelad av Sylvia Sidney är lite smålik Drew Barrymore faktiskt men att de verkligen är släkt har jag inte kunnat fastställa.

Den här filmen är förövrigt baserad på en bok som heter ”Secret Agent” men eftersom Hitchcocks tidigare film hette just ”Secret Agent” fick denna heta Sabotage” istället. Så kan det gå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.