Komedi

Semestersabotören

5

”Semestersabotören” av Jaques Tati verkar nästan vara alla recensenters favoritfilm om man skall tolka alla hyllningar den får och fått genom åren. Nog för att den innehåller en del klassiska scener som många andra efterapat men så bra som högsta betyg kan man knappast ge den. Det mesta av humorn är för daterad numera och tempot är alldeles för svagt.

För er som inte känner till denna klassiker är det i alla fall Monsieur Hulot som spelas av Tati själv (väldigt lik Sven-Bertil Taube stundtals förövrigt) som valt att semestra på ett litet hotell vid den franska kusten. Hulot får väl sägas vara en ganska klantig person, oftast helt omedveten om vad hans handlingar får för konsekvenser.

Humorn har som sagt fått många efterföljare och Mr Bean ligger väl närmast till hands som exempel. Men även Papphammar, inspector Clouseau och Stig-Helmer Olsson har drag av Hulot. Den hopfällbara kanoten får en att tänka på Göta Kanal dessutom.

Ofta är det så subtila skämt att de knappast märks. Diskret slapstickhumor är väl kanske inte riktigt 2000-talets melodi riktigt. Översättaren verkar inte vara med alltid heller även om det inte är mycket som sägs i denna film. Inte för att det gör så mycket, det är fysisk humor det handlar om, inget annat. Men man hade fått lite mer kunskap om karaktärerna på hotellet, vilket jag antar skulle kunna tänkas vara trevligt.

Lite märkligt att det är samma kortfilmer som extramaterial som på den första filmen i boxen dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.