Action Äventyr

Shadow of the sword

4

”Shadow of the Sword” är en historia som utspelar sig i det medeltida Europa. Kyrkan har fortfarande ett stort inflytande på staters och människors agerande, men kungar såväl som folket börjar successivt stärka sin ställning. Reformationen sprider sig.

Vi får följa två föräldralösa pojkar som växer upp tillsammans på ett barnhem och knyter starka band sinsemellan. Den ene väljer kyrkans väg medan den andre blir soldat i kejsarens armé. De ser varandra inte på många, många år, men så småningom möts de igen, då som präst och bödel. Båda har en särställning i samhället men på uppenbart olika sätt. Bödeln har dock kopplingar till kyrkan som är större än han tror.

Bödeln spelas av dansken Nikolaj Coster-Waldau som får sägas vara något av en Aragorn light. I övrigt lika okända skådespelare även om några känns igen från bland annat engelska TV-serier.

Det är hyfsat trovärdiga miljöer och en skaplig handling, men filmen lyckas inte övertyga mig riktigt. Det är något som saknas och det finns en känsla, om än en någorlunda avlägsen känsla, av B-film.

Några blodiga scener finns med förstås, det är trots allt ett par huvuden som skiljs från deras rätta plats, men det är inte direkt någon actionfilm. Snarare ett försök till en episk äventyrshistoria som inte riktigt lyckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.