Drama

Shine

9

Geoffrey Rush är fullständigt lysande i ”Shine” som också är hans verkliga genombrottsfilm. Han spelar här ett mycket begåvat underbarn, David Helfgott, som spelar piano med bravur. Tyvärr kämpar han dock med en mental sjukdom som gör att han inte alltid uppfattar världen likadant som vi andra.

Filmen är verklighetsbaserad, men med några cineastiska förstärkningar. Lite efterforskningar visar att just kampen mellan fadern i filmen och David är något överdriven. Snarare verkar det vara som så att fadern var beskyddande, måhända överbeskyddande men inte att han var så elak som han porträtteras i filmen. Fadern var mycket medveten om Davids mentalsjukdom, något som kanske inte David själv var och ville egentligen bara rädda honom från en oförstående och hård omgivning. I filmen hatar man dock ganska snabbt faderns karaktär.

Naturligtvis är musiken i en sådan här film mycket bra och piaonospelet som det bjuds på är mästerligt. Rachmaninoffs tredje pianokoncert, ”Rach 3” även kallad, har lite av en huvudroll i filmen och den skall tydligen vara ett av det svåraste stycken man kan spela. Återigen, i verkligheten så menar pianokännare att David inte är så bra som filmen vill påvisa eftersom hans sjukdom hindrar honom från att bland annat vara konsekvent i sitt spelande. Men sådant kan man väldigt enkelt strunta i för ”Shine” bjuder på en filmupplevelse fylld med värme, tårar och skådespel och ljud i världsklass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.