Thriller

Shutter Island

6

Detta är en filmatisering av Dennis Lehanes bok med samma namn om man nu inte läser på svenska för då heter den Patient 67. Utan att avslöja för mycket har den här typen av handling lite av ”Sjätte sinnet”-syndromet, det är egentligen bara första gången filmen (eller boken) funkar. Och har man då läst boken, ja, då är det helt enkelt inte lika spännande.

Martin Scorsese gör i alla fall ett hyfsat försök att skapa en mystisk stämning i sin filmatisering, och miljön för detta underlättar ju. Handlingen utspelar sig mestadels på en ö, där ett mentalsjukhus huserar ett antal svårt psykiskt sjuka människor. Året är 1954 och det regnar. Och Lehanes historia är smått rafflande. Om det är första gången man upplever den vill säga.

Jag tycker emellertid inte att Scorsese lyckas få ordning på manuset, och möjligen finns det en viss obalans i scenerna (några sekvenser är onödigt långa exempelvis). Det är som vanligt svårt att få grepp om Leonardo DiCaprio, men jag lutar åt att tycka om honom generellt. Dock inte fullt ut i ”Shutter Island” då han tyvärr ger ett rätt splittrat intryck och ser lite för valpig ut. Men Max von Sydow är med i alla fall. Heja Sverige (eller nått).

Andra böcker av Lehane som jag läst som också blivit filmer är den riktigt bra Mystic River av Clint Eastwood och ”Gone Baby Gone” där Ben Affleck ståtar för regin, men den har jag dock inte sett ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.