Drama

Sånger Från Andra Våningen

9

Ju mer jag tänker på det desto mer uppfattar jag ”Sånger från andra våningen” som ett mästerverk. Andra tänker helt säkert i andra banor.

Själv uppskattar jag den teatraliska uppsättningen och varje scen är i sig symbolisk i sin visualitet. Det handlar om dagens stressiga samhälle, om kapitalismens utbredande och bokstavligt utbrännande effekter, om utanförskapet och om den lilla, lilla människan.

Roy Andersson har till synes små medel skapat en dystopisk upplevelse men samtidigt en mycket vacker sådan. Humor i tragisk tappning där apokalypsen väntar bakom hörnet.

Det är ett ytterst nogrannt hantverk, filmen tog fyra år att göra och varje scen är filmad i en tagning med en fast kamera (med bara ett undantag). Roy är känd för att göra extremt många omtagningar så tålamod är ett signum som skådespelarna måste ha.

Replikerna förälskar jag mig i så fort de lämnar läpparna. Det i kombination med det vackra fula gör att ”Sånger från andra våningen” måste anses som något riktigt bra. Och som en riktigt viktig film dessutom. Handlingen eller meningen med filmen är dock svår att ta på när man sitter mitt i. Den kommer emellertid smygande i eftertänksamheten, precis så som jag tror Roy vill ha det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.